Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Ghidu’ romanului pe internet

Chiar incep sa am impresia ca noi romanii suntem niste dobitoci notorii .. sau cel putin cativa dintre noi reusesc sa dea peste cap imaginea de “bine” pe care incearca altii sa o puna la punct. Deja se stramba lumea cand aude de noi, romanii, dar unii compatioti se cam “rahatesc” in eforturile dezvoltatorilor seriosi de a convinge lumea ca nu suntem hoti si nici fenomene de evitat. Multi fac bani cinstiti pe web si muncesc cat pentru 2 job-uri, dar vin altii si dau cu mucii in fasole.

Nu mi-a placut sa generalizez, dar aici imi permit asta. Chiar dau zilnic de tot felul de “ciudati” care imi confirma supozitiile ca noi suferim de “caprovecinita” cronica si ca suntem de multe ori pur si simplu idioti.

In aceasta situatie am considerat ca este o idee buna sa ofer un mic ghid pe care ar trebui sa il respectam cu totii, cei care ne pierdem timpul pe net. Tine de relationare si pana la urma de modul in care stim sa ne integram in diverse comunitati. Hai sa invatam sa fim romani de calitate.

1. Nu esti buricul pamantului

Zau ca sunt satula de atitudinea asta de “stie-tot” pe care o are romanu’, de la pustiul de 12 ani ce si-a tras primul server de CS pana la adultul de 40 de ani care nu reuseste sa bage la cap ca nu sunt cretina cand ii spun ca design-ul lui este 90’s.

Nu suntem buricul pamantului. De eram atat de realizati stateam acum cu buricul (personal) la soarele dogoritor de prin cine stie ce statiune oceanica de fite, in care 1 minut de respirat aerul costa 20 de mii de verzisori, si nu pierdeam timpul cu discutii pe aici. Este clar ca suntem niste “ratati” sau “in curs de afirmare” mai mult sau mai putin.

Asa ca, draga vizitatorule roman, te rog sa iti scoti batul din fund si sa fii mai “umil”. Nu trebuie sa fii exagerat de modest, nici fals. Trebuie sa iti stii locul si sa intelegi ca, oricat de teapan esti, e mereu unu’ mai destept decat tine.

Intra cu gandul asta pe site si vom fi prieteni.

2. Casca ochii inainte sa te dai breaz

Cea mai relevanta faza a fost acu’ 2 luni, cand acest mirific blog avea 2-3 zile. Bineinteles ca reactia multora era de “misto” sau macar de nebagare in seama. Altii au studiat un pic portofoliul din care face parte acest blog si au inteles ca aia 10 vizitatori pe zi nu sunt o situatie de durata. Si am avut deosebita placere ca bloggeri cu mai vechi state de plata sa intre in parteneriat, numai pentru ca au citit, le-a placut si aveau incredere.

Am avut si un comentariu pe undeva, care m-a facut sa il strang de gat pe respectivul. Un blogger pe blogspot, de la inaltimea celor 300 de saptamanali in trafic.ro imi spunea ca sunt “draguta”. Well, papusa, nu sunt draguta. Sunt rea, increzuta, plina de mine, imi stiu valoarea si stiu ce mai am de imbunatatit. Stiu clar unde stau si fata de indivizi ca tine si de aceea un comentariu din asta ma face sa rad.

Eu nu am doar un blog, am o retea, niste “titluri” primite, ceva experienta .. faptul ca tu ma vedeai prima data in situatia in cauza, nu inseamna ca nu exist. E drept ca respectivul statea mai mult pe youtube, sa mai puna “continut” pe rasnita, nu prea e de-al casei in TAZ, SP, DP, NP sau altele. Daca stiti prescurarile, poate ma stiti de acolo .. e acelasi avatar.

Faptul ca un site este la inceput nu inseamna ca realizatorul este tampit. Si zoso, daca lanseaza ceva, o ia de la 0 vizite si creste apoi mai rapid sau mai putin rapid, depinde.

3. Daca imi zici ca-s tampita, te poti abtine. Daca ai comentarii constructive, stau cu urechile la tine.

Asta e cred cea mai mare meteahna a romanului atoatestiutor in ale internetului. Situl meu este de “rahat”, “nu mai este ce era odata”, “s-a dus naibii” etc. Am vazut comentarii de genul pe phpromania de pilda, un forum exceptional, in care nu prea prestez, ca nu-s php-ista, dar imi place si mai discut si eu cum ma pricep. Un lache lansase un topic cum ca s-a dus in “ma’sa” comunitatea, ca nu prea se posteaza etc. Ei bine, eu la faze din astea simt nevoia sa banez.

Niciodata nu am stat sa zic asemenea rahaturi. Ti se pare ca o comunitate stagneaza? Foarte bine. Pune mana si deschide niste subiecte noi. Cheama 2-3 prieteni si spune-le ca ai aprecia daca ar deveni si ei activi, ca este un forum interesant si ti-ar placea sa nu se “pleosteasca” atat comunitatea. Raspunde la cate mesaje poti, atat cat sunt relevante. Fii extraordinar de activ si dupa aia da-te cu fundul de pamant ca nu merge treaba.

Sa vii pe un site sa spui ca e de rahat este semn de mare nesimtire. Stiu ca aia 7 ani de acasa au fost inlocuiti in multe cazuri de alte chestii, dar zau asa .. ia “Codul bunelor maniere” si mai citeste pe acolo ..

De cele mai multe ori asemenea ineptii vin din partea unor imaturi (nu are legatura cu varsta), fara experienta. Cei care au stat macar cateva mii de ore si si-au stricat ochii in diverse proiecte stiu ce inseamna sa muncesti la un site. Cunosc sentimentul de disperare cand vezi ca pur si simplu nu “pleaca”, desi ai muncit ca “nebunul” pe el, stiu ce inseamna sa nu dormi o noapte pentru ca a murit serverul sau esti in imposibilitate de plata si se suspenda, cum este sa iti sparga IE-ul design-ul div only dupa 5 ore de cand te tot chinui sa il faci sa asculte.

Cei care au muncit mult pe net incep sa fie “umili”. Respecta munca altora si aduc idei de imbunatatire in mod politicos. Oricat de urat este un site, un webmaster cu experienta nu spune niciodata ca este de cacao. Vine cu idei pas cu pas, incat autorul sa il poata imbunatati.

4. F..k the ads

Eu chiar cred ca la faza asta suntem tampiti. De nu stiu cate ori am dat de tot felul de viteji suparati ca exista cate un banner pe site. Cum naiba avem nesimtirea sa le deranjam privirea cu o reclama? Daca ne imbogatim?

Cam asta il … grija pe roman. Ca eu ma imbogatesc din reclamele de pe site si nu ii dau si lui.

Pai hai sa vedem de ce sunt reclame pe mai toate siturile? Pentru ca un site costa. Oh, da .. nu toti stau pe blogspot sau pe free hosts. Unii chiar au pretentia de “brand”, asta inseamna un domeniu si hosting. Nu e o caruta de bani, zici tu, ca doar un domeniu e 10 dolari si host iei si cu 3 dolari. Da, gandeste-te cum e sa ai 20 de situri. Cu domenii de reinnoit si conturi de reseller de platit (ca inca pot sta in asa ceva). Mai nasol este cand situl sta relaxat pe un VPS sau dedicated, care costa o caruta si ceva de bani.

Hai sa discutam despre design .. orice site trebuie sa aiba un look unic. Unii suntem destul de relaxati pe tema asta, ca ne facem layout-urile singuri. Doamne ajuta. Ca mai plateam cateva sute de dolari / site pentru design unic. Spre deosebire de altii, nu ma incanta skin-urile stock, nici template-uri de pe TM.

Discutam despre continut? Sau promovare? Ca poate mai trebuie sa pui un leu si pentru astea, cand pur si simplu nu mai apuci sa dormi noaptea de atata munca.

Planuiesc peste cateva zile sa imi iau 2 saptamani liber. Sa apuc sa mai pun ordine in proiecte. Oricum, voi reusi doar mici chestii, am nevoie de o zi de 48 de ore, nu 24.

Atat timp cat ai acces GRATIS la articolele mele, la forumuri si downloads, taca-ti fleanca pe tema de ads. Sunt putini care pun publicitate “deranjanta”, asa ca de multe ori este vorba de adsense care NU este intruziv.

Daca si asta te deranjeaza, pune un plugin de ad blocking. Sau, daca oricum ai ad blindness, ignora-le. La cat de idioti sunt insa unii te poti astepta sa incerce sa te baneze sistemul (au fost si cazuri din astea).

Nu, nu punem reclame pentru a ne imbogatii. Intreaba un Bobby Voicu sau Zoso de pilda, cate zeci de masini si-au luat pe banii de advertising? Nu uita sa ii intrebi CAT muncesc pentru a fi “on top of the game” si cate sarbatori le petrec pe net pentru a face inca niste chestii pe proiecte. Si dupa aia, scoate-le ochii ca au banners.

Si pentru a te linisti odata si pentru totdeauna: NU NE IMBOGATIM. Abia reusim sa platim bani de gazduire si dezvoltare si sa ramana de un meniu la “mecdonaldz”. Si sunt bani munciti pe branci, nu furati sau “smecheriti”.

5. Daca tu esti “naspa”, asta nu inseamna ca toti suntem asa

Veneau niste acuze pe un blog la adresa autorului: ca scrie chestii siropoase pentru a atrage oameni care sa clickuie pe reclame. WTF? Are you for real? In mare parte politica noastra editoriala, ca exista asa ceva, nu are nicio legatura cu rahaturile astea. Scriem ce vrem si ce simtim. Sa vii sa acuzi de asemenea mizerii e deplasat …

Exista si bloggeri care scriu un subiect in ideea ca e de succes si pot manipula un pic si faza cu ad-urile. Nu toti sunt insa la fel, iar blogul in cauza avea pur si simplu un articol de maxim bun simt. Unic si foarte destept. Si iata ca un nenea nu a vazut decat ca are reclame si ii … lui ziua pe tema asta.

6. Daca te tii de warez, taci din gura

Cea mai “cool” faza a fost cand un  romanas se oferea sa vanda niste scripts pentru RPG furate de el pe torente. Pe Digital Point adica, unul dintre cele mai mari forums de webasteri din lume. Vindea castraveti stricati pe post de varza de Bruxelles.

Daca tu, drag roman, esti atat de tampit incat sa te bucuri ca poti folosi pe situl tau scripturi piratate, macar nu bate toba. Oricum cineva te va vedea si raporta sau se vor prinde realizatorii de script si te vor soma sa renunti. Nu poti cumpara un script de cativa dolari sau peste suta? Ia unul free. E drept ca nu face atatea, dar te descurci. Nu fii hot chiar in halul asta …

7. Leave the f .. ing credits

Lasa link-ul dezvoltatorului in footer, ca nu ti se rupe papionul. Nu conteaza ca poti sa il scoti, lasa-l acolo. Asa iti exprimi respectul pentru dezvoltator si ajuti la promovare. Da, asta te doare pe tine: ca lasand link-ul, le faci alora trafic si se imbogatesc pe munca ta.

Hai sa vedem ce se intampla daca toti “lache” scot asemenea links din footer:

1. situl dezvoltatorului nu se promoveaza suficient de bine. Nici naiba nu stie de el, nu se dezvolta comunitatea. Foarte mici sanse de a gasi si alti pasionati care folosesc scriptul si l-ar putea dezvolta. Asta inseamna tot mai putine hacks si teme si un sfarsit tragic

2. dezvoltatorul nu primeste nimic in schimb. Nu, nu te speria ca imbogatesti pe careva. Poate dezvoltatorul de skin sau de hack are niste reclame. Un trafic mai bun aduce niste banuti, care justifica pana la urma eforturile lui de a pune la dispozitia ta continut FREE.

Daca nu castiga nimic, doar face eforturi, intr-o zi dezvoltatorul il va da naibii de proiect si isi va vedea de viata.

Si uite ca zgarcenia ta si teama ca ii imbogatesti pe altii, pe munca LOR, ar putea sa compromita un proiect bun. Din fericire nu toti cei care folosesc situl sunt romani si nu toti romanii sunt ca tine.

Ar mai fi multe de spus .. poate facem un add-on 🙂

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

10 Comments

  1. Inca un fost foarte bun 🙂
    Mi-au placut in special punctele 1, 2,
    La 4 stii cum e…cei deranjati de reclame sunt cei care nu o sa-ti dea niciodata un click 🙂

  2. Eh, niste clickuri in minus pe reclame… big deal! Lasa ca poate se imbogatesc ei trimitand massuri cu “dati click pe reclama mea”… sau poate nu, ca cineva tot ii raporteaza 😀

  3. Acest subiect nu se va termina niciodata! Incep sa nu ii mai suport, toate astea le gasesti pe forum-uri, vreau sa cred ca unul ce face scandal are intentia de-a creea trafic dar stiu ca nu e asa, e romania si e lipsa de cultura si civilizatie!

  4. iti admir curajul de a le spune pe sleau, fara inverzeala :)) Dar mai ales ca au mult sens toate chestiile astea. Si eu am dat peste atatea stereotipuri PENIBILE de la blogheri, chiar din partea unora vechi. Mi-as dori sa vad ca trecem incet si spre o etapa mai “adulta” (in conceptii, vorbire, dialog) a blogosferei. Discursul tau de aici imi da sperante ca se poate 🙂

  5. Ramona, am aratat punctul #3 pe un forum pe care sunt constant activa … Si sincer, cred ca am facut si eu asta odata, fiindca nu mai suportam sa vorbesc de una singura de nebuna, dar acum totul e ok.. 😛

    In rest, ai dreptate (ca intotdeauna). Iar blogul tau a ajuns sa fie treptat unul din preferatele mele 😀 Pana acum aveam doar bloguri cu care eram partial de acord, care mai aveau si articole mai boring, dar la tine nu e cazul …

    Revenind on-topic: #4 ma enerveaza si pe mine cel mai mult. Nu de alta, dar am patit-o, am avut useri care se mirau ca am pus reclame… Inteleg daca era vorba de bannere din alea stresante, carora nu le gasesti X-ul sa le inchizi (sau nu functioneaza), si din cauza lor nu poti sa citesti ce se scrie (sunt intalnie pe site-urile ziarelor, pe iDieta, etc.), dar nu cand e vorba de ads-uri care nu te deranjeaza cu nimic si sunt foarte bine integrate 😐

  6. Aia carora nu le plac adurile, treaba lor, dar ce te faci cu speciile astea:
    Mi-a placut postul, se vede ca a depus efort, hai sa ii dau un click pe adsense ca sa il incurajez sa continue sa scrie, plus ca e prieten cu mine etc…

    Ce generozitate din partea lor… pai frate, daca vrei sa il incurajezi sa continue sa scrie, doneaza din banii tai, nu din banii publisherilor de la adsense. Ce bine se simt unii sa faca acte caritabile pe banii altora. Si li se pare ca au facut un lucru bun, fara sa realizeze ca astfel de clickuri invalide dauneaza grav celui care are blogul-> smartpriced, conversion low, aduri proaste, eventual invalid clicks si ban.

  7. sunt putini cretini din astia, dar ei bat toba tare ca sa se faca auziti si de asta par ca sunt mai multi de fapt. Se poate castiga bine din site-uri, dar este munca, si daca cineva spuna vre-un comentatiu il rog a faca si el asa ceva.

  8. Sunt multi bloggeri care au bagat bani intr-un blog chiar daca stiu ca nu isi vor scoate bani aceia vreodata. Sunt multi care nu stiu ca un domeniu ca lumea si un host te poate duce la foarte multi bani cheluiti si asta fara nici un profit, doar multumirea ta ca ai incercat sa faci ceva ca lumea, ca ai vrut sa dezvolti ceva. Acum o saptamana am cumparat inca un domeniu .ro, ca ma simteam in pericol, nu ca va face cineva bani pe domeniul meu.ro, dar nu vroiam pur si simplu sa se confunde blogul meu cu alt site.

  9. […] Nu stau sa discut despre comportementul deplorabil al unor romani pe internet, pentru asta am scris “GHIDU’ ROMANULUI PE INTERNET” … exact acest gen de mitocanii m-au tinut departe de a face o comunitate romaneasca. Apoi am […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.