Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Nu mi-e mila de el!

Am un vecin cu vreo 5-6 ani mai tanar decat “mon pere”. Acum multi ani lucra pe post de lacatus sau ceva de genul la defuncta Industria Lanii din Timisoara. Dupa Revolutie s-a lasat de job pentru ca aveau o bunica prin SUA care trimitea cate 200-300 de dolari pe luna “copiilor”.

“De ce sa muncesc?”, cam asa spunea, povestindu-ne ca primeste oricum banii de salariu (cat ar castiga aici) moca de la bunica in cauza.

Intre timp insa a divortat (bunica e din partea nevestei), deci banuiti ca s-a inchis si robinetul de dolarei. De cativa ani a devenit un alcoolic cu acte in regula si niste internari la Jebel deja, asta dupa ce a inceput sa aiba tot felul de halucinatii. Mama i-a murit acum 1 an si ceva, bagata in pamant de atata necaz (a ajuns sa o bata, in crizele alcoolice).

Acum vecinul meu este tinta gandurilor miloase ale unor vecine: “Saracu’ de el, nu mai traieste mama-sa, nu mai scapa de bautura etc.” A avut curentul inchis cateva saptamani (ghici de ce), a ramas cu intretinerea in urma, pana cand fosta nevasta a platit ceva bani pentru ca apartamentul este pe numele fiicei lor comune. Umbla toata ziua de nebun, uneori treaz, de cele mai multe ori beat mort. Si lumea il compatimeste.

De ce?

Pentru ca are 45 de ani si este sanatos? Ca are maini si picioare? Ca este un barbat in putere? Ca in Timisoara sunt o gramada de oportunitati, de joburi si ca zilier si in orice domeniu, chiar si pentru un nescolit? Ca e mai usor sa se plimbe prin birt decat sa munceasca 14 ore pe zi? Pentru ca sunt copii care la 16-17 ani tin in spate si destinele unor frati mai mici si muncesc de nu mai stiu de ei?

Sunt “necredincioasa” aici, dar simt uneori nevoia sa il iau la palme. De cate ori insa ii spui ca poate sa isi gaseasca un job, incepe sa o “dea la intors” si sa isi vada de ale lui.

E mai frumos sa traiesti in mizerie, dar sa fii “liber” si sa te bucuri de o tigara sau un pahar de mila, decat sa fii cu adevarat liber prin munca ta. Nu, nu imi este mila de el.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

14 Comments

  1. Ma dezgusta barbatii care nu au coloana vertebrala…care nu stiu sa se descurce in viata sau mai rau cei lenesi…ce este atata de greu sa lucrezi mai ales daca ai familie…intretineo prietene…nu trai pe spatele bunicii…Singurul ajutor care-l merita este sa-si gaseasca un job…in rest nimic

  2. Ah, pai a avut diverse joburi. Merge 2-3 zile, dupa care se lasa si isi vede de treaba lui 😀

    Problema este nu sa il convingi sa ia un job, ci sa se tina de el

  3. Unii se complac in starea in care sunt ca… nu simt nevoia sa faca o schimbare sau daca o simt … prefera sa mai astepte sau sa nu faca nimic

  4. Aveam si eu pe cineva in bloc caruia-i placea bautura, daca iti faci un obicei din baut e greu sa te lasi, dar sa mai ai si un job stabil?

  5. Pai oricum ar trebui sa lucreze ca sa poata face bani de bautura, te poti lasa trebuie doar sa vrei, iar daca nu vrei n-o mai duci mult numa cu bautura

  6. Cunosc fenomenul, e cam nasol, probabil se va curata repede, in cativa ani, daca nu va aparea ceva in viata lui care sa-i schimbe un pic obiceiurile.
    Problema asta a alcoolismului e ceva mai trista decat detesatabila: pana si actori mari de la hollywood au ajuns la dezalcolizare (Tom Hanks, Nick Nolte – cu diferenta ca ei aveau job si bani de bautura). In fine, la noi in tara nu se face nimic legat de acest viciu, in strainatate am inteles ca sunt organizatii non-profit care se ocupa de fenomen si incearca sa te ajute.

  7. @Aurel – exista si la noi ONG-uri care se ocupa de asta! Eu unul in Bucuresti stiu unul pe care i l-am recomanda unui prieten care avea aceeasi problema!
    @Dojo – Dupa cum spunea cineva mai sus mai e problema educatiei sale precare. Solutia in cazul asta ar fi obligarea prin lege de catre STAT sa lucreze si asigurarea unui nivel minim de existenta! Stiu ca suna un pic “dctatorial”, insa nu e! Pentru ca la acest nivel, el si-a cam pierdut un pic din dreptul la “a face orice”, prin ingradirea libertaitii copiilor sai! 😉

  8. hmmm. e usor sa judeci pe cineva. nu sunt eu cel mai mare crestin, dar , incerc sa fiu cat de cat obiectiv si sa analizez situatia din afara. bautura, ca si drogurile de altfel, sunt un viciu de care nu prea scapi atat de usor, cel putin nu scapi fara un ajutor din partea unei persoane careia ii pasa de tine. Nu aveti sa stiti ce anume a fost in viata acestui om, ce necazuri a avut, ce anume l-a determinat sa se apuce de bautura. Intr-adevar, faptul ca a renuntat la serviciu este de condamnat, nici eu nu dau doi bani pe unul care fuge de muca ca dracu de tamaie, dar, sincer , pentru faptul ca a cazut in patima bauturii , nu il condamn si nici nu il judec (la urma urmei cine suntem noi sa ii judecam pe altii?), ci il compatimesc. Il compatimesc pentru faptul ca nu are pe nimeni alaturi sa il ajute sa treaca peste aceste momente.
    Sigur, ar mai fi mult de filozofat pe marginea acestui subiect, dar ii mai las si pe altii sa-si exprime parerea.
    Dar…ganditi-va, inainte de a da cu piatra…bautura, e de compatimit , nu de hulit.

  9. Este trist sa vad cazuri de genul asta. In afara de lenea si lipsa motivatiei pe care o are omul asta, nu stiu ce alta problema mai poate avea.
    Noi vedem din exterior totul dar atata timp cat el nu vrea de unul singur sa faca o schimbare, sa se ajute, nu ca reusi nimeni.

  10. Problema e ca la noi nu sunt centre care sa-i ajute cu adevarat pe alcoolici sau pe drogati. Nu prea sunt nici specialisti. Iti este suficient un moment de slabiciune ca apoi sa devii dependent. Dezalcolizarea te ajuta fizic, psihic mai putin.

    Sigur ca poate sa munceasca insa cand se apropie o criza, va trebui sa bea si mai mult ca sigur ca apoi isi va pierde jobul.

  11. Chestia e cu doua taisuri.
    Asta daca are sticla plina,un pachet de tigari ,o cafea si il lasi in pace e fericit.Noi,care ne zbatem si muncim,orice am face nu sintem.Atunci cum e mai bine? Oricum asta la 45 de ani nu se mai schimba.Toate la timpul lor,vorba aia,timpul lui a trecut.

  12. am si eu o intrebare care ma apasa foarte mult.Am 24 de anii si de la un timp de vreme am inceput sa beau nu mult 2-3 beri dar nu asta este problema problema este ca mi sa intamplat sa fiu la o petrcere si sa ma imbat dar problema este ca atunci cand ma-m trezit nu mai imi amintesc nimic din ce am facut am uitat tot ceva gen ce am facut aseara si va rog sa-mi dati niste sfaturi ceva sa ma las de tot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.