Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Rentacoder – 10 USD – fuck off

Pardon my French, dar asta este urarea mea de bine pentru celebrul site care este.

Făcut cont în 8 august cred (zi în care am luat la purecat alte situri de freelancing, că doar îs şomeră şi tre’ să mânce gura mea), stat vreo 3 ore să “bidui” pe tot felul de proiecte. Trimis nişte dumnzei către cei cu “maximum bid 10USD”, pentru proiecte ce mănâncă măcar 5 ore de munca serioasă. Cel mai tare a fost un nenic care scria ceva de genul “I want 3 versions of a layout design, with unlimited changes afterwards”. Bid maxim admis: 10 dolari. Deci stai şi freci softul vreo 3 ore cel puţin, pentru a-i da omului totuşi neşte chestii unicat şi mişto, mai faci şi nuş’ câte modificări după aia şi primeşti 10 coco. Sau poate mai puţin, pentru că se va gasi vreun nigerian să lucreze pentru 3.

Nu e vorba de struguri acri aici, mă explic imediat. Este vorba că am pierdut nişte ore punând licitări cu preţ încă mic şi pentru mine (că deh, tre’ să fac porcofoliu) şi următoarele zile am tot primit mesaje cum că “your bid has been declined”.

Cu toată nebunia asta am prins şi eu un client. Cu un buton de download făcut mişto şi o iconiţă de tuităr. Am primit vreo 13 dolari în total (nu comentez de sumă, am muncit mai puţin de o oră la ambele, deci e de bun simţ) din care rentacoder mi-au lăsat vreo 11 parcă. Sau ceva de genul.

În tot acest timp pe elance am “biduit” nişte proiecte. Acelaşi om, acelaşi portofoliu, acelaşi “hourly rate” pe care mi l-am impus şi care clar va mai creşte. Am câştigat deja 600 de dolari şi am de terminat nişte proiecte de alţi 250. Clienţi “extatic” şi de bun simţ, proiecte interesante, muncă bună plătită OK. Preţurile personale încă un pic cam jos (tot constituim portofoliul de acolo), dar departe de a ne prostitua pe 10 dolari. La un job similar cu ce dorea idiotul ăla am prins cel puţin 300 de dolari.

Aşa că am şters contul de pe RAC şi rămân exclusiv pe elance. Pentru că prin preţurile practicate şi obligativitatea de a plăti pentru fiecare bid, se scot din “reţea” nigerienii care spamează amboulea listele de bid cu preţuri de rahat. Se scot clienţii care nu înţeleg ce presupune munca de web design şi cred că un designer cu experienţă se udă de emoţie când primeşte 20 de dolari pe muncă de 2 zile. Rămân mai puţini şi mult mai serioşi.

Deci urarea rămâne. Păcat de orele pierdute. Pe elance ăştia erau măcar 100 de dolari.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

16 Comments

  1. He, he! Eu pe RAC am facut 20 de coco, dupa care am zis ca e prea mult pentru mine si m-am carat. Am dat peste niste proiecte mai mult decat aiurea pe acolo.

  2. Felicitari !
    M-am uitat dupa proiectele tale; arata frumos si 10$ / h nu este foarte mult.

    Bafta in continuare !

  3. Stai linistit, ITI MULTUMESC ca m-ai indrumat acolo. Si inca un amic, tot dizainar, care m-a incurajat sa iau freelancingul in serios si sa las caii verzi. Era absolut normal sa incerc si alte situri de specialitate si, desi primul contact cu elance a fost “beacs”, acum imi place mai mult.

    Inteleg clar si ideea de a pune un buget decent pentru ca ti-o iei clar ca si client. Dar sincer nu aveam timp si nervi sa stau sa ma tocmesc cu astia. Mai ales ca multi scriau ca orice bid peste banii aia va fi ignorat.

    Clar ca am pierdut timpul amboulea acolo, dar am facut totusi 10 dolari 😀

    Si am reusit sa incerc mai multe oportunitati si sa descopar ce imi place mai mult.

    Asa ca multumesc frumos pentru idee, chiar daca in cazul meu nu s-a dovedit a fi solutia perfecta. A dus insa la gasirea celei mai potrivite, asa ca meritul tau e intact 😉

    Cristina .. e si asta un mod de a vedea lucrurile .. ai dreptate.

    Darael .. saru’mana. Inca sunt in copac cu multe chestii, dar e OK. Si pretul ala, desi la ei este minim (pe elance nu poti stabili un pret mai mic ;)), pentru Romania inseamna un venit lunar (daca ai de munca) mai mult decat decent.

    Dane, era nasol cu atata banet 😀

  4. Pe rentacoder poti sa ceri si mai mult decat “max bid allowed”. In comentarii poti sa te intelegi cu ei la pret. De exemplu, eu am avut un proiect cu “maxim bid allowed” de 10 dolari, si am incasat 30 pe el. Am cerut 20$ bonus dupa ce proiectul va fi finalizat. Respectivul chiar s-a tinut de cuvant, si a m-a mai cautat pentru un proiect ulterior.

    Acum, stiu ca sunt preturile exagerat de mici, dar sa nu crezi ca pune cineva botul la ele. Eu cred ca puteai sa ceri mai mult, fara rusine sau jena. Imi pare rau ca te-am indrumat catre rentacoder si am uitat sa-ti zic si detaliile astea.

    Eu am patit-o pe rentacoder si ca “buyer”. Am avut un proiect, pe care l-am lasat fara limita la bid. O sa ramai uimita ca pentru un proiect de maxim de cateva ore de munca, indienii si alti aborigeni de prin zona aia a globului au avut tupeul sa-mi ceara salariul meu pe 3 luni. Plm, macar de as avut salariu mic…

  5. Sunt prea multi…care lucreaza pe putin, pentru ca “asa e piata”.
    Poti face bani frumosi pe rentacoder daca stai sa cauti si sa te tocmesti, altfel nu.

  6. Pot sa zic ca acum 4 ani am inceput si eu cu RAC si am facut vro 400 de dolari din 2 site-uri si un logo, la vremea aia a fost f bun dar odata cu venirea indienilor treaba s-a facut naspa asa ca am renuntat si eu la RAC. Acum incerc pe odesk, elance etc.

  7. inceputurile sunt de obicei timide. da-mi voie sa-ti amintesc ce scria pe caietele dictando, odata demult:
    azi la CEC un leu depui
    maine el va scoate… pui!

    asa ca si tu, poate, intr-o zi cand vei fi milionara din RAC si elance, vei cumpara la o licitiatie Sotheby’s un caiet dictando ca exponat de muzeu, taman d-aia 😀

  8. Hi hi.. misto ideea cu ze copy-book … Nu stiu sa fi avut textul asta pe ele, dar imi amintesc ca erau dintr-o hartie de maxima cacao. Pe ale mele scria numai “caiet” si era locatia aia “eticheta” pe care sa scrii numele si clasa. Normal ca, fiind fetita cuminte, aveam caietele “imbracate” .. imi aduci aminte de vremuri trecute 😉

    Milionara nu cred ca voi fi (din RAC sigur, ca am ras contul), dar, daca imi castig cat de cat banii necesari traiului zilnic, tot ii bine 😉

  9. erau pe coperta 2 – probabil mesaje educationale pentru tineret de la conducerea de partid si de stat. ca reclama nu se poate chema, era prea jegoasa pana si pentru reclamele socialiste (an oxymoron, anyway)

    fiind fetita cuminte, nu imbracai si dezbracai caietele in invelitori de diverse culori, care sa se potriveasca si cu starea emotionala? intotdeauna mi-am imaginat ca asa faceau fetele 🙂

  10. Trebuie sa incerc si eu elanceul. Pe rac zilele astea unul dintre proiectele prinse de catre mine era cu slicing 2 pagini. Avea termen o zi, am rezolvat proiectul dupa 12 ore de la acceptarea bidului. Au trecut 5 zile de atunci si dobitocul inca nu a acceptat proiectul. Ultimele sale cuvinte erau “everything is okay, we are ready to close”. Are mai mult de 250 proiecte terminate ca Buyer. Se exclude prostia ca nu stie sa dea click pe accept work sau release funds. Cum pana mea sa nu ii dau macar un 5 la rating?

  11. Eu lucrez destul de mult pe RAC, am peste 300 de proiecte facute si peste 30.000 de dolari primiti de la ei asa ca vreau sa-mi dau si eu cu parerea… pe RAC exista si buyeri care vor proiecte cu un buget ridicol de mic (tin minte ca primele mele 10 proiecte le-am facut pe 4 USD cat era bidul minim doar ca sa-mi fac un minim de reputatie), dar si buyeri care pun proiecte cu preturi corecte (eu acum bidez doar la proiectele la care sunt invitat direct, merg pe un pret de 20 de dolari pe ora si nu am nici un fel de probleme); probabil tu ai avut ghinionul sa dai numai de proiecte de genul.

  12. Eu lucrez pe RAC de vreo patru ani. Fiind un neadaptat, n-am putut să mă obişnuiesc cu GAF, Elance, Odesk, sau oricare alt sistem, prin urmare… I’m stuck with this mo fo.

    De fiecare dată iau un preţ bun (preţul bun rămâne după ce scad cei 15% comisionul rac) De cele mai multe ori reuşesc să extrag clientul în afara RAC şi lucrez cu el. În momentul ăsta am vreo trei-patru clienţi de pe RAC ce-mi oferă constant de lucru 🙂

    Sunt mulţumit de preţurile oferite de majoritatea cumpărătorilor? Hell, no! Dar cu toate astea sunt mulţumit că încă îmi găsesc de lucru fără prea mari probleme 🙂

  13. Ooo, zilele trecute am început și eu pe Elance. Ghici ce …
    Dau bid pe un proiect .psd to .html. Pagina simplă, bla bla și cam prim proiect pe acel site, decid să mă rezum la 50$. La câteva minute de la bid, primesc mesajul cum că licitația mea a fost respinsă din cauza faptului că Buyerul caută doar colaboratori din zona lui (Canada). In descrierea proiectului nu era stipulat așa ceva. Uite cum am irosit un „connect”.
    Neserioși sunt peste tot! 10 din ăștia pe Elance și rămân fără proiecte timp de o lună pe Elance. Ce zici?

  14. Salut, lucrez si eu pe elance si as fi curioasa daca stii ceva despre chestiile legale – as vrea sa-mi fac pfa si sa includ elance ca freelancing. Crezi ca se poate? Mai lucrezi pe elance? (postul fiind din 2009…)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.