Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

România faţă cu piaţa liberă

Acum câteva săptămâni se vorbea în Timiş de o înţelegere cu statul maghiar pentru ca serviciile medicale de care beneficiază românii în Ungaria să se poată deconta la noi. Oficialităţi din sistemul medical local se speriau de concurenţa pe care o vor face spitalele din Ungaria, mult mai curate, utilate şi populate de medici buni. Din fericire pentru ei, înţelegerea a căzut. Sunt însă tot mai mulţi timişoreni care pleacă în Szeged pentru a se trata sau a naşte, poveştile lor sunt de domeniul incredibilului: spitale curate şi frumoase, tratamente complete şi fără şpagă.

Acum câteva zile cei de la Dacia au început să arate cu degetul că românii nu cumpără Logane şi că trebuie să disponibilizeze oameni.

Românii au trăit mult timp într-un clopot de sticlă. Şi-au dorit mai marii noştri capitalism şi piaţă liberă. Uite că acum le avem şi pe astea. Deschiderea către Europa, aşa târâş – grăpiş ne oferă acces la haine de calitate de la Viena, la jumătate de preţ faţă de România, concedii în Bulgaria sau aiurea, produse alimentare şi tratamente la Szeged (din nou pentru cei din vest) … Oricât se doreşte “controlarea” consumatorului român şi promovarea prin reclame a produselor “made in romania”, acestea au succes limitat. Cele de calitate sunt oricand pe lista românului, unde există o alternativă mai bună, românul o caută pe aceea.

Pentru că poate şi acum nu îl mai opreşte nimeni.

Soluţia, domnilor cu decizia în mână: produse şi servicii de calitate. Lăsaţi patriotismele şi jocul “de-a vina”. Curăţaţi spitalele de ploşniţe (la propriu şi figurat) şi nu ne vom mai gândi să naştem în ţară străină doar pentru a nu fi făcute “târfe” de o infirmieră care trebuie de fapt să ne servească, oferiţi produse bune la preţuri REALISTE şi ne vom gândi să le cumpărăm.

Libertate ne-am dorit. Libertate avem. Aceea de a decide pentru NOI, ce dorim NOI.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

16 Comments

  1. Romanii au inteles prin “piata libera” ca pot merge la piata, la propriu, si pot vinde carne, branza, sosete si tigari. Libera pentru ca pot cere pe muraturile lor cat vor si pentru ca sunt liberi sa-l injure pe client daca nu-i convine situatia.

  2. Salut Sabina, incantata sa te vad pe blog 😉

    Ai dreptate ..numai ca tot piata libera se cheama cand le dai ignore magarilor si pleci la vecinul mai politicos. pot invata niste lectii foarte rapid …

  3. […] la Dojo despre romanii pusi in fata realitatii crude a pietei libere si a diferentei de calitate dintre […]

  4. Pe langa cele amintite de tine as adauga service pentru masini mult mai bun si mai ieftin decat la noi.
    Exemplu: O revizie la 30.000 km a fost cu 100 Euro mai putin decat la noi… concurenta…concurenta

  5. Din câte îmi dau seama, dojo tu eşti unul din cei care vor merge la vot. De ce o faci?

  6. Ionesta .. ajung si eu peste ceva timp la prima revizie si ma ingrozesc 🙁

    Dimitri .. wrong. Eu voi face nani .. de fapt voi sta pe net in ziua in cauza. Nu mai votez de 5 ani

  7. Servicii medicale de calitate exista si la noi, la unele policlinici private (e drept ca nu am vazut decat una care sa se ridice la standarde si aceea facea parte dintr-un lant de centre medicale internationale) dar ce ma socheaza pe mine nu e articolul tau ci o emisiune a lui Radu Moraru pe care am vazut-o acum ceva vreme: se prezenta cu titluri senzationale ca romanii merg sa se trateze in Turcia la nu stiu ce spital! Asta nu e nimik dar sa vedeti soc si groaza (vorba stirilor de la ora 5): asistenta venea din ora in ora sa verifice pacientul, sa il ingrijeasca si alte cele! Incredibil domnule in ce lume traim!Asa ceva e incredibil! Angajatii medicali sa se ocupe de pacienti!!!! Nemaipomenit! Cum de nu ne-am gandit noi primii la asta?

  8. problema nu este ca n-avem energie, ci ca n-o folosim sa facem lucrurile complet, plus lipsa de interes fatza de cel de langa.

    pentru ca asta diferentiaza produsele si serviciile: in primul rand siguranta in folosire, apoi numarul de facilitati, plus interactiunea cu ofertantul.

    tu, lucrand pe online, ai invatat pe propria piele despre astea. dar nea’ Gheorghe, 40 ani, uzinele Dacia, de unde sa stie? el stie doar ca produsul fabricii ‘nu se cumpara’.

  9. Cand am cumparat masina mergeam pe la dealer pentru acte si toate prostiile. Consultatul in cauza care se ocupa de cazul meu era un tip cu care ma stiam de la diverse evenimente (Garana Jazz Festival de pilda) unde ajutau si ei cu oameni si masini.

    Mi-a povestit ca nevasta a nascut in urma cu cateva saptamani in Szeged. Curat spitalul, nou nout, atat de frumos ca nu realiza daca nu e cumva un pension nu spital.

    Medicul a venit de 5 ori in primele 4 ore dupa nastere sa vada daca este totul in ordine. Asistentul era pe acolo tot timpul, daca o doare ceva, daca a facut pipi, daca vrea una sau alta.

    Totul a fost cu chitanta (facturile in cauza), fara spagi sau rugaminti sa se uite totusi cineva si la nevasta lui.

    Costul a fost 500 de euro,ceva mai putin decat daca platea in tara toate spagile si costurile idioate cum sunt la Timisoara de pilda (daca vrei sa te “nasca” medicul curant, platesti vreo 200 de lei … parca asa era acum ceva timp).

  10. Ca sa parafrazez pe cineva, “e cu multe intorsaturi discutia din pacate”. Acum este la moda sa cumperi produse si/sau servicii “de dincolo”, incepand cu masinile si terminand cu ceea ce ai mentionat tu in articolul de fata dar ar trebui sa avem si o atitudine mai pozitiva fata de produsele romanesti. Ungaria este cu vreo 5-7 ani inaintea noastra din multe puncte de vedere dar fiecare vede ce-i convine. In general, preturile nu sunt mai mici decat la noi ci mai mari, dar acolo, daca dai un ban, stii pe ce il dai.

  11. Bun venit pe blog khris 😉

    Eu nu am nimic cu produsele romanesti (dupa cum precizam cred deja anterior) atat timp cat sunt calitative. Si sunt unele care clar sunt bune si le cumpar cu drag.

    E clar o moda cu luat de chestii “de dincolo”,dar asta se bazeaza pe faptul ca gasesti multe “sales” si produse excelente la preturi uneori ridicole. E clar ca nu in toate domeniile .. acum cateva saptamani observam de pilda ca un notebook din ala micut Asus EEE e la pret similar cu ce este in tara, desi acum 1-2 ani diferentele de pret la “electricale” erau serioase.

    La unguri sunt preturi mai mici, cel putin la mancare, de aia merg multi ‘vestici’ la shopping la Mako sau Szeged. Cu tot cu benzina/motorina si ajungi la un “plin” sensibil sub preturile romanesti.

    Clar .. sunt si exceptii si vorba ta, putem discuta mult pe temele astea ..

  12. Libertate avem, dar din pacate nu decidem noi pentru noi. Ci aceia care merg la vot. Si iar se numara bobocii toamna, la uninominal, si iar ies niste batuti in cap care o vreme vor duce Romania de rapa. Si iar o sa ni se micsoreze salariile pe motiv de criza, si iar o luam de la inceput. Sincer, am obosit sa stau in aceasta tara. E mereu la inceput. Mereu.

  13. am scris şi eu o chestie de genul ăsta pe blog, când am primit un mass de la un tip înscris în PNL care ne îndemna să cumpărăm produse made in Romania, doar pentru că sunt făcute aici. şi cică eu am ceva cu ei…

    ştii care-i problema românilor? nu sunt educaţi (cum trebuie). de-aici ni se trag nouă toate.

  14. şi să nu uit: DojoBlog cred că ar avea nevoie de-o versiune mai light weight, pentru mobile, că în timpul orei de biologie înjuram de mama focului că se încărca greu (cam 50kb text-only). asta dacă nu cer prea multe 😛

  15. Gabi sincer habar nu am cum sa fac asta. Daca stii vreun plugin destept, let me know 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.