Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Sa judecam un produs dupa cum se comporta un reprezentant ..

În lumea administratorilor de forum este mare nebunie cu dezvoltatorii vBulletin. VB este un script premium, care costă 185 de dolari, pe care îl rulez şi eu cam pe majoritatea forumurilor, din motive obiective: nu-l iubesc în mod special şi nici preţul nu mă dă pe spate, dar platforma este decentă şi de 5 ani pot spune că-i cam cunosc hachiţele.

De ceva timp ‘politic’ vorbind, firma producătoare (vBulletin Solutions, fostă Jelsoft), trece prin momente idioate: le-au plecat dezvoltatori, unii acum fac un forum competitor, clienţii nu-s neapărat daţi pe spate de modul lor de fidelizare (ca utilizator de licenţă ‘permanentă’ ai doar 10 dolari ‘bonus’ la trecerea de la 3.x la noua versiune 4. Adică am dat acum 5 ani bani pe o licenţă şi, când au făcut upgrade de script, am dat îNCĂ O DATĂ 175 de dolari. Clar, nu sunt pe lista mea de cadouri pentru Crăciun) ..

Faze deci deloc plăcute, care le afectează imaginea, în condiţiile în care competitorul direct de ani buni, Invision Power Board au făcut şi ei o nouă versiune, ce arată chiar bine, plus că există un nou ‘jucător’ pe piaţă, XenForo, făcut, spune radio şanţ, chiar de dezvoltatori plecaţi de la vBulletin.

Puteţi bănui de zbucium este acum în lumea adminilor şi cum stă lumea cu gura căscată să vadă cine pe cine mai dă în judecată (s-a ajuns şi acolo), cine ce mai lansează etc.

Astăzi mă amuzam pe TAZ la vederea unui subiect deschis de un forum admin ‘şocat’ de ieşirea unui nou angajat de la VB pe post de  Marketing and Operations Manager, ce s-a ‘luat’ public de un alt developer pe forum. Iar nenea ăsta acum se gândea cum să renunţe el la script, că vezi doamne, ce prostie face reprezentantul firmei pe forumul lor oficial.

HO! Deci ai o platformă cumpărată pe nişte bani frumoşi, aleasă pentru că are nişte facilităţi de care ai nevoie. Că eu sincer nu dau aproape 200 de dolari urmărind concursuri de popularitate pe net, ci studiind atent ce face scriptul ăla şi cum mă ajută el pe mine. Un forum nu e o treabă de juma’ de an, ci teoretic în deschizi pe termen nelimitat. Am eu nemulţumirile mele legate de firma ‘mamă’, dar scriptul în sine e bun pentru ce-mi trebuie mie de la el.

Faptul că un nou angajat e sătul de luptele de culise şi dă puţin în foc pe forum nu înseamnă decât că merită nişte şuturi în fund de la şefii lui, nu că platforma în sine e proastă. VB nu s-a făcut în 2 luni, de când se luptă ăştia pe la toate colţurile. Este un efort de ani buni, al unei echipe de dezvoltatori, a căror muncă a însemnat să scoată o platformă serioasă, ceea ce au făcut, nu să distreze lumea în forumul de suport.

Nu spune nimeni că e OK ce se întâmplă acolo, pentru că au şanse mari să distrugă o chestie foarte bună pe care au muncit-o ani buni. Un business ce mergea al naibii de bine şi care atrăgea constant noi utilizatori. Dar platforma este bună sau proastă pentru că este bună sau proastă, nu pentru că x-ulescu se ia de guler cu alţii în public.

Distractiv este să vezi cum câţiva domni de pe forum deja planificau să-şi bage picioarele în platformă, din cauza unor jocuri de culise de care eu chiar nu aveam habar, dacă nu deschideau ei subiectul pe TAZ. Că am ceva mai bun de făcut decât să stau cu ochii pe telenovela asta. Cică avem nişte forumuri de condus. Deci ai ales acum ceva timp (poate câţiva ani) să foloseşti VB pentru forumul tău şi acum te muţi pe altul, doar pentru că nu-ţi place cum vorbeşte un reprezentat de-al lor cu un fost developer. Bună idee …

Am mutat Învăţăm.Net de pe Mybb pe VB pentru că VB are nişte chestii ce-mi erau tot mai necesare. Este ‘cadoul’ meu pentru o comunitate la care lucrăm cu toţii de 5 ANI. Mutarea m-a costat juma’ de trafic şi ne ia săptămâni să ne revenim. Rescrierea a câteva zeci de mii de linkuri te cam costă. Dar măcar ştiu motivul, este o mutare ce se întâmplă acum şi gata. Am pornit CreditGreu.ro pe VB direct, pentru că, din nou, are nişte facilităţi pe care le-am dorit şi nu ţin morţiş ca peste alţi ani, când este comunitatea bine merci, să fac mutări din astea serioase.

Aleg o platformă bazat pe facilităţi, experienţa mea cu ea, modalităţi de design, preţ, nu pentru că x sau y nu vorbesc frumos pe forum.

Nu e nici măcar ca în situaţiile de genul ‘nu folosesc fancurier că e naşpa omul’. În cazul respectiv iei altă firmă şi nu ai probleme. O mutare de platformă de forum înseamnă însă că-ţi ‘aranjezi’ structura de linkuri (la câteva nu contează, la câteva mii este durere), dai peste cap comunitatea, ai downtime, că nu muţi câteva mii de conturi şi zeci de mii de mesaje în 2 minute etc. Pentru comunitate o asemenea mutare este o lovitură puternică. Singura consolare pentru mine este că e o ‘îmbunătăţire’ pentru comunitate şi oamenii o văd aşa,  mai ales că de ceva timp doreau să migrăm pe VB.

Dar nu dai comunitatea peste cap mutând-o de pe un script FOARTE BUN pe altul similar, pentru că nu-ţi place cum vorbeşte un reprezentant pe forum. Un reprezentant care le aranjează imaginea, e drept, dar care nu are nicio treabă cu dezvoltarea forumului sau cu faptul că mie îmi place sau nu să-mi ţin comunităţile pe el ..

Ştiu că nu sunteţi mulţi interesaţi de fazele astea, dar trebuia să spun cuiva 🙂

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

13 Comments

  1. eu nu inteleg ceva. daca ai fost multumita de versiunea x de vbulletin, de ce ai da banii pe versiunea y? ca banuiesc ca updateuri de securitate se primesc gratuit, nu trebuie sa platesti pentru a patchui ceva ce au facut prost de la inceput.

    • Are chestii in plus, nu e doar patch de securitate. Rulez VB 3.x pe doua forumuri mai mici, deci inca isi face treaba, dar, la o mutare de pe un script pe altul, chiar nu merita sa folosesti o versiune ne-updatata. Iti dai seama ca puteam muta invatam.net pe o licenta veche, dar peste ceva timp tot trebuia sa fac upgrade la cea noua si atunci o luam de la capat cu rescrisul de links etc.

      E ca la wordpress .. noua versiune a venit cu multe chestii in plus si, desi e OK si versiunea veche, nu se stie cat va fi ‘suportata’ de ei. Sunt forumuri care inca ruleaza VB 3, dar multe fac upgrade pentru ca pana la urma asta este ‘viitorul’. Si dezvoltatorii de pluginuri incep sa lucreze pentru noua versiune asa ca in cateva luni sau un an ai sansa sa rulezi un script ce merge, dar nu mai are suport OK nici el si nici toate facilitatile instalate anterior.

      De rahat este faptul ca au pretul asta mare pentru upgrade, dar miscarea in cauza tre’ sa o faci pana la urma …

  2. asa e Dojo, se vede cu “ochiul liber” ca traficul a scazut pe invatam.net, insa intradevar aceasta varianta este mult mai apropiata de ceea ce inseamna un forum. Sincer cealalta versiune si tema, la prima mea intrare pe invatam.net am crezut dupa design ca e ceva blog.
    Succes in continuare!

  3. ai dreptate Dojo, intr-un fel a meritat sa treci pe VB pentru ca arata mai “profi”,pacat de traficul pierdut si de multe altele,dar speram sa isi revina.. totusi,asa cum ti-am zis si tie, sincer mie imi placea mai mult tema aia unica pe forum,arata bine,dar nu ma pot plange nici de asta:D pentru ca arata mai profi 😉 bafta in continuare cu forumul:D

  4. E ceea ce se cheamă votul cu portofelul. Dacă nu-ți place modul în care se comportă o companie, nu mai cumperi produsele ei.

  5. La mine e privipiu de existenta…daca ma tratezi urat poti fi singurul care detine apa….ca eu nu mai beau apa! ca sa fac o paralela!

  6. “Aleg o platformă bazat pe facilităţi, experienţa mea cu ea, modalităţi de design, preţ, nu pentru că x sau y nu vorbesc frumos pe forum.”

    amuzant cum atunci cand vine vorba de MLM-uri (marea ta dragoste 😛 😀 :)) ), brusc o intreaga industrie (de peste 100 miliarde $) poate fi judecata din cauza comportamentului unor reprezentanti neprofesionisti… nu e ironic? 😉 🙂

    • Stefan, nu am cunoscut UN OM din hoarda de cunoscuti prinsi de mirajul MLM care sa faca totusi ceva. De 15 ani cel putin mi se ‘vinde’ chestia asta si am ‘scapat’ ocazia de a face bani prin Amway, Avon, chiar si nuskin astia. Culmea este ca toti cei care s-au bagat, au ramas cu ‘experienta’ si cu buzunarele goale. Deci pur si simplu nu cred in asa ceva. Si, cand discutiile merg pe ‘vai ce de bani vei face peste 6 luni’, permite-mi sa ma tin departe. Nu cred in povesti din astea, cred in planuri serioase si in rezultate. Plus ca imi displace sa-mi folosesc prietenii si cunoscutii pentru faze din astea, in conditiile in care majoritatea afacerilor respective se bazeaza pe stresarea cunoscutilor si folosirea lor pentru aceleasi povesti cu zane.

      Asta este, avem o chestie in care nu vedem la fel.

      Eu cred in MUNCA si rezultate, nu cred in povesti si promisiuni. E foarte posibil ca pierd ocazia de a ma imbogati, dar nu am avut niciodata scopul asta. Imi place enorm munca mea de web design si nu as da-o pe nimic. Am rezultate foarte bune, e ceva ce nu-mi displace atat cat mi-ar repugna sa stresez oameni sa cumpere de la mine sau sa se inscrie in sistem.

      NU sunt om de vanzari, pot sa fiu persuasiva in unele chestii, dar nu in asta. Plus ca nu-mi place. Asa ca, decat sa fiu un ‘agent de vanzari’ depresiv, mai bine fac web design si blogging, iar zilele mele de munca is toate senine si frumoase 😉

      • precum spuneam: ai cunoscut numai oameni care nu au reusit si ai tras concluzia ca nu se poate

        nu vreau sa deturnez discutia, oricum am fost cam off topic, scuze, am vrut doar sa fac o gluma 😉 🙂

      • Ramona, 1 plus, singurul care-l percep eu la MLMuri e cost redus la marketing.
        Ca in loc sa dea bani pe reclama, ii dau un comision mai mare vanzatorului sa dea cu papagalul.

  7. lol, pe unde predica pastorul Murgeanu. Astea sunt bre solutiile tale la concedierea sefului, vandutul de porcarii la prieteni si rude si reducerile de grup, recte amway si lyoness? :))))))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.