Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Paypal: la ce-ți folosește și cum să-ți deschizi un cont

Din seria „să scriem și chestii utile” astăzi vă prezint un procesator de plăți online extrem de cunoscut, pe care probabil nu toți românii îl folosesc. Voi încerca să ofer detalii despre utilitatea lui, cum să vă deschideți un cont și mai ales cum să-l activați.

1. Cine este Paypal și ce dorește de la noi?

Paypal este unul dintre cele mai folosite procesatoare de plăți din lume. Noi românii am fost acceptați în sistem acum câțiva ani, am avut ceva timp restricții (puteai doar face plăți), dar acum este disponibil fără prea multe obstacole. Sau cel puțin nu insurmontabile.

Foarte probabil faceți deja plăți online cu cardul, dar mă gândesc că, la fel ca și mine, urâți să tot scrieți cele 16 cifre ale cardului, data de expirare etc. Prin Paypal plata se face doar scriind adresa de email a destinatarului (celdeiabanii@emailullui.com). Și banii pleacă din contul vostru de paypal către contul respectivului. Cel care ia banii va plăti comisionul (destul de mic comparativ cu sumele pe care le cer băncile, în special cele românești) sau, dacă doriți, îl puteți acoperi chiar voi.

Este indicat să aveți un asemenea cont, dacă doriți să faceți plăți online mai relaxat sau dacă aveți de luat bani în sume mici. Editorii mei de pe topadmin.net/jobs câștigă 4-5 dolari pe câte un job. Să-i primească prin bancă ar însemna că primesc niște cenți, nu cred că ar sta nimeni să le dea bani prin Western Union sau alte metode. Dar, prin Paypal, pot primi și 2 dolari, dacă asta este suma de trimis.

Mi-am făcut contul imediat ce s-a putut, pentru a putea accesa lejer servicii de înregistrare de domenii și de hosting de pe extern, sătulă de serviciile proaste din România. Am putut de asemenea cumpăra tot felul de produse de pe ebay sau amazon, scripturi pentru siturile mele etc.

2. Ce face de fapt Paypal?

V-am pierdut probabil la faza cu adresa de email care trimite banii. Odată ce aveți un cont în Paypal, veți avea de setat un card bancar (cu plata pe internet – obligatoriu, că nu merge altfel). Cardul este, normal, atașat unui cont. Astfel puteți face plăți, ținând datele de card secrete în timpul tranzacției. Și, dacă primiți bani de pe net, banii respectivi rămân în contul de Paypal, până decideți să-i aduceți în bancă. Se inițiază o retragere și cam în 48 de ore sunt transferați în contul de card.

Voi prezenta mai pe larg operațiunea, important acum este să stabilim că prin Paypal facem plăți online (sau primim bani), fără să ne dăm datele de cont și de card, iar banii „virtuali” din sistem pot fi folosiți la orice oră pentru cumpărături sau retrași în contul de bancă.

3. Cum se deschide un cont?

Primul pas este să intrați pe Paypal.com. Înregistrați-vă și completați CU ATENȚIE formularul respectiv. Nu aș recomanda să vă țineți de prostii și să dați date false, contul respectiv va fi verificat, altfel l-ați făcut degeaba. Nu folosiți o adresă de email pe care nu credeți că o veți folosi peste 1 an de pildă (adică nu-i chiar indicat să folosiți adresa de email de la firma la care lucrați, că poate vă dau afară. Folosiți o adresă de email pe care o păstrați și asupra căreia aveți control (partea bună este că nu sunteți limitați la o singură adresă, dar hai să nu ne punem paie în cap dacă nu-i nevoie).

Pasul următor (sau înainte, cum doriți) este să vă deschideți un cont la o bancă, un cont de care atașați un card pentru plăți online (repetați asta, să nu vă treziți cu un card pe care nu-l puteți folosi online, că-i degeaba). În anul de grație 2012 cuget că nu mai e chiar o chestie senzațională să-ți dea banca un card pe online, dar e bine să insistați. Se pot folosi Visa sau MasterCard fără probleme, eu cu ele am experiență, în special Visa.

Dacă știți că veți rula mulți dolari de pildă, faceți cont de dolari, dacă e pe euro – euro etc. Spun asta pentru că există niște diferențe de comisioane. Exemplu: la o retragere de 300 de dolari în cont de lei (BCR – aici am conturile), am plătit la BCR 8 dolari comision. A doua tură am retras aceeași sumă în contul de dolari din BCR și nu am plătit deloc comision. Poate nu-s o căruță de bani 8 dolari, dar parcă nu-i plăcut să-i dai a proasta. Indicat este să aveți și un cont de lei, plus internet banking (mie cel puțin mi se pare extrem de util).

Odată ce aveți cardul în mână, plus contul de Paypal deschis, este momentul să vă atașați cardul în cont. Pentru asta Paypal vor iniția o tranzacție de probă (1-2 euro cred), tranzacție ce va apărea pe contul de internet banking. Dacă nu, sunați la serviciul clienți și vă ajută cu detalii. La datele tranzacției apare PayPal sau PP plus un număr din 4 cifre. Numărul în cauză este cel care va confirma că este un card valid.

Odată ce ați făcut prima verificare, puteți primi bani și face plăți prin cardul respectiv. Dacă nu aveți destui bani în contul de Paypal, vi se trag automat bani din contul de bancă atașat userului. Nu există o opțiune de a „urca” bani pe Paypal, pentru că-și ia singur ce trebuie.

4. A doua verificare

Spuneam că este extrem de important să folosiți detalii CORECTE la deschiderea contului, acum veți înțelege de ce. Odată ce ați deschis contul veți putea primii doar 2000 de euro ANUAL în contul de bancă (sper să nu mă înșel cu privire la sumă, am contul de 5-6 ani). Chiar dacă nu faceți o droaie de bani prin sistem, e totuși bine să faceți a doua verificare, pentru că nu se știe niciodată. Și parcă nu e chiar plăcut să ai contul limitat doar pentru că nu ai făcut verificarea a doua.

Pentru a ridica această limită va trebui să scanați / trimieți pe fax copie după buletin/pașaport și o factură care să ateste locul de domiciliu. Eu am trimis ID, pașaport, plus o factură de Orange pe fax. După câteva săptămâni încă nu apărea nimic special în cont, așa că le-am și „urcat” în cont (că tot erau scan-urile pe calculator). În 2006-2007 (nu mai știu sigur când mi-am făcut contul) a durat ceva să mi se accepte verificarea, poate acum e mai rapid.

Odată ce se ridică aceste limite, puteți RETRAGE până-n 500 de euro PE ZI, ceea ce zic că nu e chiar rău. Vorba aia, grija asta s-o avem, că-s prea mulți bani de retras ..

5. Cum retragem banii?

Am văzut că, pentru a face plăți, doar intrăm în contul de Paypal și ni se trag automat banii chiar și din contul de bancă, dacă suma din cont e prea mică pentru respectiva tranzacție. Dar, se mai întâmplă să aveți nevoie de banii aceia virtuali, așa că trecem la RETRAGERE.

Există 2 metode de retragere: retragere în contul de bancă (valabil doar pentru SUA, deci nu ne batem capul) și retragere pe cardul respectiv. Pentru a aduce banii în bancă veți plăti 2,5 dolari comision (orice sumă ar fi retrasă). E indicat deci să nu retrageți 10 dolari, că dați 25% comision. Acesta este comisionul Paypal la care se poate adăuga cel al băncii. Prin faptul că mi-am legat un cont de dolari și fac retragere în dolari, am ajuns să plătesc doar ăștia 2,5 dolari. Eu am contul la BCR, vedeți ce comisioane are banca pe care o folosiți.

Cam în 48 de ore banii vă ajung în contul din bancă și-i puteți „sparge” la cumpărături.

Câteva sfaturi și idei suplimentare

Din momentul în care ați deschis contul, veți putea face plățile fără să vă mai bateți capul să scrieți numărul de card și alte detalii. Doar apăsați pe butonul de paypal de pe siturile pe care le folosiți pentru a cumpăra, veți intra în contul de paypal și veți face plata. Iată câteva sfaturi care sper să vă fie utile:

PAROLE COMPLEXE – nu puneți „parola” sau „123456” ca parole pentru contul de Paypal. Gândiți-vă că acolo SUNT BANII VOȘTRI, deci ar fi indicat să aveți puțină grijă.

nu legați contul de economii de contul de Paypal. Dacă strângeți bani pentru casă, nu legați contul respectiv de Paypal. Gândiți-vă mereu că, dacă se intâmplă să vi se spargă contul, rămâneți fără bani. Legați un cont care să rămână doar pentru tranzacții, banii economisiți-i într-un cont ne-legat la un card de preferat (mai ales că așa e mai greu să cheltuiți banii).

– în aceeași idee – nu țineți sume mari în Paypal. Când aveți ceva bani, trageți-i în contul de bancă și (de preferat) mutați-i imediat în alt cont (ăla de economii, dacă tot suntem oameni serioși și strângători). Este util serviciul de internet banking pe care îl oferă banca, pentru că puteți muta banii dintr-un cont în altul fără probleme și, de preferat, fără comision.

Nimic din ce este online nu este inatacabil, deci, ceea ce dorim noi să se întâmple, este ca, în caz că doamne-feri’, să nu ne trezim cu pușculița goală. Folosiți sistemul doar pentru a trimite-primi bani, nu pentru a-i stoca. La fel de important: calculatorul ținut curat, cu anti-virusul activ, stați departe de situri „ciudate”.

Veți primi mesaje de email cam de peste tot (am primit și de la Reiffeisen, deși nu am cont), că s-a întâmplat x sau y cu contul vostru. Ca regulă generală, NICIODATĂ nu mergeți pe linkurile respective. Chiar când primesc mesaje legite de la Chase sau BCR de pildă, le șterg imediat și intru DIRECT pe site (bcr.ro, chase.com etc). Acolo pot să văd dacă „arde” ceva sau nu.

Cu puțin cap și mai multă atenție, vă puteți bucura de un procesator de plăți absolut decent, acceptat în tot mai multe locuri, prin care să faceți plăți simplu și fără atâtea bătăi de cap.

 

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

122 Comments

  1. Intradevar este periculos sa legi contul de la pp cu cardul de economii dar eu la BT am limita. De exemplu imi las 200 ron limita, in caz de atac indivizii imi pot extrage doar 200 ron.

  2. Ar fi indicat sa nu depindem doar de un procesator de plăți sau de o singura banca.

  3. Eu cand mi-au verificat contul aprox. 2008 (practic am trecut la stadiul de premier cred) n-a trebuit sa trimit nimic scan-uri .Daca am trimis si am uitat insemana ca devin senil bine. Am putut primi si face plati fara probleme.

    Apropos de carduri,nu poti retrage cu Mastercard doar Visa merge, cel putin pe carduri romanesti. Comisionul pt cei din EU e 2 euro. Ca fapt divers, in EU PayPal e inregistrat ca banca in Luxembourg si din amintiri, atunci cand retragi, iti apare in extrasul de la banca ceva de genul “Inversare cumparare PIOS” . Oricum o denumire ciudata, poate depinde de banca.

    • Si eu am premier de prin 2006 sau 2007 (uite ca ar trebui sa ma uit in cont, ca tot nu-s sigura). Si nu ai nicio limita? Asta ar fi interesant, pentru ca verificarea cu scan/fax este necesara pentru a scapa de limita anuala.

      • Am tot cautat pe unde ar fi vreo limita (anuala sau nu) dar nu gasesc nimic. POate-mi spui pe unde sa ma uit mai exact

  4. “E indicat deci să nu retrageți 10 dolari, că dați 25% comision.”
    pe asta nu o stiam 😀 ar trebui sa retrag cel putin 11?

    • Ce comentariu prost. A spus ca nu e bine sa scoti putini bani pentru ca iti ia 2.5$ . Cand scoti sute/mii de dolari nu conteaza 2$.

      • Am inteles eu gresit, deci meritam sa fiu criticat, nu era o ironie.

  5. Ar trebui punctate si punctele “slabe”.
    *Comisionul, atunci cand primesti bani pentru un job, e destul de usturator (in cazul in care cel care ti-i trimite nu il plateste el insusi)
    *Din pacate, nu permite inca atasarea unui card direct contului PP, asa cum de cativa ani au implementat cei de la Skrill (Moneybookers)
    *Sunt extrem de rigizi in ceea ce priveste verificarea contului. Nu e un lucru tocmai rau, dar e frustrant sa te certi cu ei si sa incerci sa le explici, de exemplu ca facturile de la adresa unde locuiesti nu sunt pe numele tau pentru ca stai in chirie…, iar ei sa nu priceapa.
    *Verificare contului, in cazul in care depasesti suma de 2500 de Eur rulata, este anuala, nu unica precum in cazul MB.

    • Nu am facut verificarea decat o data in 6 ani. Nu este anuala, cel putin nu in cazul meu. Sau poate s-au schimbat chestiile pentru conturile noi …

      Comisionul nu e placut, asta-i clar, dar tot e mai mic probabil decat la banci. Si, cand nu ai alta varianta, merge si asta 😉

      • Sa le zic ceva de dulce. Anul trecut, mi-au solicitat sa verific contul, anul acesta, dupa depasirea limitei de 2500 Eur, la fel, o noua verificare:) Le-oi fi eu mai drag, cine stie 🙂

      • Asta-i chiar ciudat. Macar sa se miste repede, la verificarea mea de acum 1000 de ani le-a luat vreo 2 luni.

  6. Eu n-am avut pana acum rulaj de 2500 euro deci poate d-aia. Faza cu limita se pare ca e valabila in tot UE, ei invoca regulamentul anti spalare de bani. Totusi in helpul lor ei scriu ca “Becoming ‘Verified’ is necessary to remove limits on sending, receiving and withdrawing money from your PayPal account” (eu stiu sa pun ghilimele ca nu-s prim ministru 🙂 ).

    Intrebarea mea este daca voi sinteti verified. Ca daca sinteti, atunci e clar ca vor face asta tot timpul cu sumele peste 2500 pe an.

  7. @Dojo, da s-au miscat extrem de repede in cazul meu. M-am trezit intr-o dimineata cu contul blocat, dar in maximum 1 ora de la uploadul documentelor, contul era din nou functional.

    • Sincer sa fiu, se misca destul de repede pentru orice solicitare, suportul e destul de ok, chiar si prin telefon. Referitor la verificari, eu am rulat peste 2500 de euro cu siguranta si n-am fost reverificat. Ma rog, verificarea s-a produs o singura data, acum 3 ani daca nu ma insel, cand am atasat primul card contului.

  8. Din pacate multi nu prea au incredere in platile pe internet, chiar daca PayPal este cam cel mai sigur serviciu, multi tin sa achizitioneze produse direct prin transfer bancar.

    Un alt lucru ce poate compromite securitatea contului este efectuarea tranzactiilor PayPal folosind retele publice/nesecurizate (gen wifi-ul de la restaurante).

  9. Gabriel, peste tot e la fel e diferenta de cativa bani, iar la withdraw-ul din paypal nu conteaza banca.

  10. Buna.
    E un topic vechi, dar am tot cautat sa inteleg un lucru si nu am gasit informatiile dorite pe net. Mi-am adus aminte ca ai avut un subiect despre paypal, asa ca incerc aici, poate ai putin timp si ma ajuti. Eu in principiu voi folosi dolari prin intermediul paypal.
    Imi este clar ca pentru Romania nu pot atasa direct un cont in dolari, ci trebuie un card atasat unui cont, doar ca in romania la conturile in valuta nu pot fi atasate carduri, ci doar la cele in lei.
    1.Asadar pentru a primi direct dolari si a nu mai plati conversia valutara e necesar ca la banca sa solicit sa ataseze contul in dolari celui in lei sau daca figurez la ei cu cele 2 conturi vor alimenta ei automat contul in dolari cu banii primiti?
    2.Pe acelasi principiu pot adauga si un cont in euro si daca as primi euro ar fi de ajuns sa schimbe moneda principala in contul de paypal in euro si astfel as primi euro in contul de euro?
    3. E musai sa fie activat si internet bankingul sau doar cardul sa fie disponibil pentru plati online? Nu imi este clar care este utilitatea internet banking-ului in procesul de primire a banilor din paypal.

    Multumesc mult.

    • Amanda, am card de USD la BCR de vreo 2 ani (chiar tre’ sa primesc ala nou). Cont de USD, card de USD. Deci merge. Nu stiu cine a spus ca nu poti atasa unui cont de valuta un card in valuta, dar ti-a spus gresit.

      Da, poti trage bani direct in cont doar pentru conturi din US/Canada, dar poti trage bani in contul romanesc prin cardul atasat contului (cont de dolari cu card in dolari, chiar recomandat, dupa cum am explicat in articol, ca ai costuri mai mici).

      1. pe asta am rezolvat-o deja. Faci cont de dolari, atasezi card de dolari (eu am visa electron) si esti ok.

      2. nu recomand sa ai inca un cont doar pentru unele retrageri (daca sunt putine). Chiar zilele astea merg sa inchid contul de euro, ca nu are rost sa dau 7 lei pe luna doar asa de dragul bancii. Imi tin conturile de lei/usd (unul necesar platilor de zi cu zi, celalalt pentru retrageri).

      3. cardul trebuie sa fie activat pentru plati online. Altfel nu merge cu paypal. Nu e obligatoriu sa ai internet banking insa. Eu am pe conturile personale si pe cel de firma, pentru ca mi-e mai usor sa fac plati de acasa (mai ales ca lucrez de acasa) si sa am o situatie clara, daca doresc. Plus ca, in momentul in care iar plec hai-hui prin lume, imi pot face platile usor, fara sa ma rog de unii si de altii sa-mi plateasca facturile. Asta implica niste costuri, deci, daca nu ai nevoie de net banking, nu e necesar.

      Iti stau la dispozitie si cu alte detalii, daca ai nevoie 😉
      Bun venit pe blog. Sper sa te mai vad pe aici.

      • Salut! sunt nou in lumea asta a paypal-ului.Am un cont de paypal si nu am facut niciodata e retragere de bani din el deoarece numa ce am intrat in lumea online(ma referar la bani). o rugaminte imi poate spune cineva, daca am un card vista la banca Transilvania si se poate depune in el si euro deoarece mi-au dat un cod Swift pentru a putea trimite bani din strainatate, este compatibil pentru paypal sau trebuie facut unul special?multumesc!

      • Ionut, bun venit pe blog 😉

        Contul se leaga de un card ce poate efectua tranzactii online. Asta e important, ca altfel nu va merge. Daca e asa, atunci poti sa-l atasezi contului de paypal.

        Deci nu ai nevoie de un card special pentru PP, doar de un card ce permite tranzactii online. Odata ce il ai, intra in contul de paypal si seteaza cardul. Vor trage banii in cauza si le dai codul (asa cum am explicat mai sus, in articol). Dupa aia, initializeaza imediat verificarea a doua (cea de ridicat limita anuala) sa fii sigur ca nu ai surprize

  11. exercitiu :

    1. cont euro alimentat cu 100 euro
    2. cont ron alimentat cu 450 ron

    conturile atasate card visa electron ing.
    vreau sa cumpar un aparat in valoare de 100 euro de pe ebay.

    indiferent din ce cont voi plati ( 1 sau 2), cat este comisionul paypal ?

    multumesc anticipat.

    • Dan, bun venit pe blog.

      Daca ai de platit EXACT 100 de euro, ar trebui sa mearga. Comisionul se pune la venituri, nu la plati. Deci, daca vinzi tu aparatul, pierzi niste euro comisionul PP. Daca il cumperi, cat e pretul, atat dai.

  12. Am auzit tot felul de ‘povestioare’ despre Paypal. Majoritatea fiind negative. Gen: paypal iti poate bloca contul si pentru cea mai mica problema; comisioanele prea mari.
    Un prieten ma sfatuit sa folosesc Moneybookers.

    • Diana, nu stiu cum este MoneyBookers (acum se numeste Skrill), nu am folosit. Am PP de cand a aparut in Romania, platesc zeci de domenii anual (ale mele si ale clientilor mei), 2 servicii de hosting pe extern, plus tot felul de alte tranzactii. Am primit bani prin PP, am platit prin el, FARA PROBLEME. Comisioanele nu-s nici mici nici mari. Uita-te cat iti cere banca ta pentru tranzactii si nu-ti va mai parea atat de mult 🙂

      • Buna ziua, as vrea sa va rog sa ma ajutati, daca se poate.Mi-am facut cont la ING BANK, ( cu card VISA) mi-am facut cont paypal. As dori sa-mi transfer banii necesari pt. plata cumparaturilor din contul ING in contul paypal. La efectuarea tranzactiei mi se cer cateva informatii despre beneficiar: tara de destinatie, adresa, codul SWIFT…..Beneficiarul sunt eu sau paypal? Daca e vorba de paypal cum obtin aceste informatii?

  13. buna.sunt nou in lumea paypal,mi’am facut contul pay pal si acuma trebuie s imi fac cardul la banca.asi dori s stiu ce fel de card trebuie s fac si la ce banca.specific k eu primesc bani in contul paypal sunt platit prin paypal ce trebuie s fac?ajutati’ma si pe mine.va multumesc

    • Bun venit pe dojoblog, Florian.

      Nu cred sa fie vreo restrictie de banca. Eu folosesc cu succes BCR, am inteles ca si ING sunt foarte OK pe sectorul de internet banking.

      Singura chestie este sa ceri ca respectivul card sa permita plati online. De preferat sa fie Visa/Visa Elecron (eu cel putin din astea am, nu pot comenta la MasterCard, desi teoretic sunt si ele foarte bune).

      Daca poti plati online cu el, pot si PP sa ia banii aia de test si apoi sa-ti confirme cardul.

      Sa ne tii la curent 😉

  14. dar cardul trebuie s fie numaidecat pe numele meu,nu se poate s fie pe numele altcuiva??

    • Pe numele tau. Contul este pe numele tau, cardul la fel. Vezi ca la a doua verificare (aia de ridicare a limitei anuale de bani primiti), trebuie sa dai scanari dupa buletin, o factura etc. Daca nu-s corecte numele/adresele, ramai cu contul blocat.

      Daca esti minor, fa contul pe numele parintilor si-l folosesti tu.

  15. am facut alt cont pe numele titularului de card dar imi spune:We’re sorry. We’re waiting for another member to finish linking this credit card to a PayPal account. Please try again in 5-7 days.ce pot sa fac?

  16. buna daca am contul pe minus o suma cam mare:Das putea spune..mia dat parola sa mi transfer eu bani ca nu putea …pt nijte sercivi apooi dupa cateva zile a dat tranzactie neautorizata ..dar eu deja dadusem sa bag bani in card insa acu contul d paypal e pe minus…intrebarea e cn stie..ce se va intampla..bani nu as vrea sai dau inapoi pt k eu iam oferit servicile mele…insa nu stiu c sa zic despre balanta negativa sau dak politia are cv amestec nuj..cine ma poate ajuta 😀

  17. Eu am un cont la Banca Transilvania in dolari. Pot sa atasez un card online la un cont in valuta sau pot atasez cardul online de un cont in lei ? Care e diferenta la comisioane?

  18. Cum pot face plati cu cardul de valuta daca eu trebuie sa fac platile in lei? cum se face conversia ?

  19. Am card Mastercard Mondo la Banca Transilvania , am cerut bancii sa-mi seteze limita zilnica de tranzactii la 5000 ron si sa-mi permita plati pe internet . Folosesc cardul frecvent pe eBay , merge perfect !Mi-am facut contul de Paypal da sincer nu stiu cum pot primi bani in acel cont asta in cazul in care as vinde ceva pe net !

  20. iertare daca o sa para o intrebare prosteasca.
    Mai nou situl paypal.com ofera 2 variante de conturi, unul personal si altul business. Pentru retrageri de plati de pe siturile de freelancing nu se poate folosi doar cel simplu, personal? Trebuie neaparat sa-mi fac un cont business?

  21. dragi mei prieteni ma numesc gigi am si eu cateva nelamuri despre acest pay pal nu de alt ceva am mai incercat sa vorbesc cu multi dar nici unul nu a reusit sa ma lamureasca deci mam registrat pe acest pay pal am un card din italia de lla o banca care este master card nui viza si am vazut ca este aprobat dar nu stiu cum sa fac a verific acest card daca este aceptat si pot face retragerea de numerar din conturile anumimitor situri ca am pe anumute situri de retras o gramada de bani pe unul am 800 si ceva de euro pe altul am vreo 300 de dolari pe altele am vreo 390 de lire sterline si asa mai departe in total ar fi cam vreo 2000 si ceva de euro daca este cineva amabil sa ma ajute cu mici informati cele de baza ii as multumi din suflet si faca pot ajuta si eu cu alte informati sau alt ceva as fi foarte recunascator:) ma puteti gasi la iddul de mess mafi_guy va multumesc

  22. am si eu o intrebare despre paypal …eu de care cont sa imi deschid personal sau bussines avand in vedere faptul ca am bani de primit de pe internet … multumesc anticipat ! ! !

    • Ma gandesc ca, daca nu esti inregistrat ca business, vei face cont personal. Oricum teoretic poti modifica in timp sau mai faci unul, cand e momentul sa fii business.

      • as dori un raspuns ,banii din cardul atasat contului paypal se pot retrage in numerar de la atm sau de la ghiseu?daca raspunsul e pozitiv …avand in vedere ca am cont in usd in ce moneda sa fac cardul ….in ce caz comisionul de retragere e mai mic?
        cu multumiri,
        maria

  23. Buna,
    Am si eu o nelamurie si nu gasesc un raspuns concret.
    Doresc sa imi fac un card la ING pt al atasa la Pay Pal, pentru a putea plati un furnizor nou din china.
    Pe scurt, daca ai platesc produsele in valoare de 1500$ si eu nu le primesc, exista vreo posibilitate de a-mi recupera banii?
    De ce anume trebuie sa tin cont?

    • Aici trebuie sa fii atent la ce protectie ofera situl in cauza. Pe ebay de pilda, daca nu ti-ai primit produsele, poti cere banii si vendor-ul ramane cu rahatul in brate, daca s-a intamaplt ceva. In cazul sitului respectiv trebuie vazut ce protectie ofera si daca paypal iti dau banii inapoi. Altfel e cam riscant sa faci o asemenea plata 😉

  24. Am un cont in Lire la City liber de orice comosioane la transferuri sau extrageri, l-am facut tocmai pentru a face plati in Lire cu costuri monime (zero). Am avut de facut o plata la o facultate din UK am urmat indicatiile sit-ului facultatii si am intrat pe o filiera “provided PayPal” “dar nu trebuie sa ai un cont de PayPal”. Prima tentativa nu a fost dusa la final (nu am apasat pay now) pentru ca undeva acolo aparea o suma de 1300 si cela RON si nu eram siguri ca totul e in regula dar dupa tentativa am consultat contul si am vazut ca ni s-au extras 0,65 Lire si am sunat la City pentru lamuriri. Am aflat ca se practica asta pentru verificarea cardului dar la finalizarea platii ne vor fi scazuti acesti bani.
    In seara urmatoare am finalizat plata si am verificat contul de unde ne lipseau 262 Lire in loc de 250. Am sunat la banca si mi s-a spus ca mi-au fost retrasi 1300 si ceva lei care inseamna probabil cei 250 Lire la un curs foarte dezavantajos. Mi-a mai spus operatoarea de la banca ca cu o seara inainte mi s-a tras 1 Dolar. De ce dolari, de ce lei cand eu am lire si platesc lire?
    Va multumesc daca ma lamureste cineva pentru ca banca a spus ca nu stie ca nu e treaba ei si sa contactez PayPal-ul, dar unde?

  25. Va rog spuneti-mi si mie, cind am bani de luat prin paypal.ce trebuie sa scriu in setarile celui care da.parola email sau parola paypal.

    • Elena, nu dai NICIODATA NIMANUI parola. Daca ai bani de primit, dai adresa de email si suma de plata. Nu dai parole, decat daca ti s-a urat cu binele si vrei sa scapi de bani de tot 🙂

  26. Buna. Cam de o saptamana am inceput sa aplic pentru joburi pe http://www.elance.com, si am primit deja primul proiect, unul ok – layout book, pentru 100 de dolari. Proiectul a fost finalizat, banii au fost eliberati (am primit mesajele de confirmare: 1. You have received a payment for Design of manuscript for printing 2. Client has released funds for Design of manuscript for printing). Mi-am facut cont paypal, a fost activat. Insa mi-am cam prins urechile. Cum trebuie sa procedez ca banii din escrow sa ajunga in contul Paypal. De acolo in contul meu, pe card, am mai citit si cred ca ma descurc. Va multumesc.

    • Intre timp, am gasit pe elance.com -> manage -> withdraw, dar la Withdrawal Method nu am nicio optiune. Probabil ca mai trebuie sa mai adaug eu cate ceva, sa activez cate ceva.

  27. Buna.
    Folosesc si eu PayPal de ceva ani fara probleme, dar in ultimul timp am legat contul PP cu un Visa Electron de la Banca Transilvania, si merge perfect pentru retragere din PP.
    Am inteles ca cu MasterCard nu se pot face retrageri din PP, numai cu Visa.

    Intrebarea mea este: Dureaza aproape 48 de ore sa se face tranzactia din PP in Banca, vreau sa stiu pe tot este 48 de ore, exista o banca care sa dureze mai putin?

    Multumesc, grozav Articol

    • Bun venit pe blog, Remus.

      Sincer nu stiu ce sa-ti spun. E aveam tot cam 48 de ore cu BCR-ul, probabil e ceva similar la toate bancile. Pana la urma e totusi destul de OK, trebuie doar sa-ti planifici retragerea (in caz ca ai de platit imediat ceva).

      Sunt curioasa daca alti cititori au alte experiente cu conturile de la bancile lor.

      • Eu am card la Raiffeisen si de curand este atasat la un cont paypal. Problema este urmatoarea: au trecut deja 3 zile si mie nu imi apar banii pe card. Ar trebui sa iau legatura cu banca (de cate ori am sunat din pacate am dat doare de domnisoare care unele nici nu auzisera de paypal, dar sa mai ofere si informatii)sau trebuie sa trimi mail la Paypal. Multumesc

  28. Hello,

    Fac ce fac si tot revin aici pentru raspunsuri. Restul informatiilor din alte parti sunt cam obscure. 🙂

    Scurt si la obiect. Am elance, am paypal, am retras, e totul in regula. Dar am o nelamurire cu limita aia de 2500 pe an.

    Am vazut ca o pot ridica, am ales individual (nu business) si urmeaza sa le dau un buletin ceva. Dar asta e tot? Nu-i intereseaza niciun PFA, niciun TVA nimic?

    Ridic limita si sunt liber de alte intrebari si interogatorii? 😀

    Merci mult

    • Alex, revino linistit, aici sunt 😉

      Limita in cauza este de fapt setata prin bunatatea UE, pentru a nu se permite spalarea de bani (asta e cica motivul oficial, sau asa era pe cand imi bateam io capul cu din astea).

      Nu ii intereseaza NIMIC decat sa poti dovedi ca tu personal existi in locul ala in care zici ca existi. De aia dai ID si o factura (sau care mai sunt acum cerintele, io vorbesc despre ce era acum 6-7 ani), iar ei confirma ca Alex e ala care sta la adresa aia si are contul. Dupa aia ai limita de retragere de 500 de coco pe zi, dar sa fim noi sanatosi pana ajungem sa avem asemenea probleme 😀

  29. Bună ziua,
    Cum pot să deschid un cont Premier? Opţiunile la SignUp sunt PayPal for you (cred că rezultă un cont personal) şi PayPal for Business. Oare am înţeles bine că pentru a include pe un site un buton Subscribe într-un cont PayPal acesta trebuie să fie Premier sua Business?
    Mulţumesc,
    Corina

  30. Buna.Am si eu o mica problema.Mi-am atasat si eu card-ul unui cont paypal,am depasit limita de 1000euro si nu mai pot cumpara nimica.Mi-au luat 1,5 euro din cont sa-mi trimita codul ala.Problema e ca eu nu sunt in tara si contul il am acolo si nu am cum sa fac rost de desfasurator.Ce variante am?Cardul e Visa.Ma gandeam sa-mi fac alt cont paypal si sa atasez card-ul.Nu stiu daca merge facut 😀

  31. Buna,
    cum ati procedat cand v-ati deschis cont? Am fost la BT si m-au intrebat care e scopul pt care deschid contul(de unde primesc bani etc). Initial am zis ca il deschid ca persoana fizica, dar ma gandesc ca trebuie deschis pe PFA pentru a putea emite facturi. Chiar nu am nicio idee si as fi foarte recunoscatoare daca m-ati putea ajuta. Emiteti facturi, daca da, cum?
    Multumesc!
    PS: Foarte folositor articolul si blogul e interesant:D Felicitari!

  32. @ Dojo

    buna,am cont verificat de tip premier pe paypal,a trebuit sa fac o plata de 33 euro dar in paypal aveam doar 28,apoi am mers rpd la banca sa depun 50 ron si as fi avut 38 euro in total,dar tot nu am putut sa platesc.nu trebuia paypalu sa-i ia mai intai pe cei 28 euro din cont si apoi sa completeze cu banii din banca??

    cineva care a trecut prin asa ceva va rog reply

  33. Buna ziua, exact in aceeasi situatie sunt eu si caut un raspuns…de ce paypal nu trage mai intai ce e disponibil in cont si apoi suplimenteaza diferenta de pe card…
    Astept cu interes un raspuns calificat.

    Multumesc!

  34. Buna seara,
    Am si eu o intrebare, vreau sa incep sa lucrez ca freelancer dar nu am inteles cum sta treaba cu cardul bancar, trebuie sa fie in lei sau in euro?

  35. Incercati să citiți întâi articolul si celelalte comment-uri, poate vi se raspunde la intrebari inainte de a le pune.

  36. Buna seara…Mi-am facut cont PP si totodata am card VISA ELECTRON de la BT.Cand cer confirmarea cardului imi spune mereu “We were unable to verify this card. Please review and make sure that the information you entered is correct. If the problem persists, please enter a different card.”De ce nu-mi accepta cardul???Ms.

  37. Buna,

    Am primit primul meu job ca freelancer pe oDesk si sunt intr-o mare dilema in ceea ce priveste partea financiara. Am un cont de paypal, am avut un card Visa (nu electron) atasat de la BancPost, dar care a expirat si pe care nu l-am mai reinnoit (ar trebui sa fac solicitare la Bucuresti sa-mi trimita altul). Deci, momentan contul paypal este fara card atasat. Pe oDesk insa, m-am uitat la sectiunea “Get Paid” si am o lista intraga de optiuni, dar prima e:
    “Recommended in Romania
    Local Funds Transfer (EUR)
    $1.99 per withdrawal to Romania. Your first Scheduled Payment in EUR is FREE!”
    Daca dau “Set up” pentru LFT imi cere codul SWIFT si apoi mai am doi pasi de urmat: “Schedule” si “W8 Info”. W8-BEN este un formular de completat pentru a confirma ca nu esti platitor de taxe in USA. Dupa ce trec de acesti pasi, am citit ca sistemul ma va recunoaste ca eligibila pentru accesarea imediata a fondurilor.
    Eu ma gandisem la varianta contului PP, acum insa sunt in dilema. Nu stiu care ar fi mai in folosul meu, avand in vedere functionarea sistemului bancar in Romania.
    Va rog sa ma sfatuiti cum ar fi mai bine de procedat:
    1. Daca e sa folosesc LFT, ce banci stiti ca accepta acest sistem, adica unde ma sfatuiti sa ma duc sa-mi fac cont si card. Nu vreau sa-l reinnoiesc la BancPost, pentru ca acum cativa ani, pentru a incasa un cec de 60 de dolari ma puneau sa depun 100 de dolari in cont…in fine. M-am gandit la ING. O fi ok?
    2. Ar fi mai bine sa folosesc contul PP si sa atasez un nou card la el?
    Nu stiu care din bancile noastre sunt mai flexibile in ceea ce priveste primirea banilor din strainatate, indiferent de unde vin ei, USA, UK sau orice alta tara.
    Eu m-am gandit la ING, am vazut ca voi folositi si BCR-ul…Sincer, nu stiu incotro sa o iau si mi-e ca indata ma plateste omul pentru jobul facut si eu n-am cont sa primesc banii.
    Va multumesc ca ati avut rabdare sa ma cititi si sper sa ma puteti ajuta.

    o zi frumoasa, cu soare-n suflet va doresc tuturor!

  38. Exista vreo diferenta de comision pentru conturile in euro fata de cele in dolari la retragere? …pentru ca, de exemplu, BT mi-a oferit doar posibilitatea asta, desi eu am vrut cont in dolari.

  39. Hi Dojo,
    Nu am absolut nici un fel de experienta. Am strans niste bani, dolari, in mai multe conturi ale unor site-uri prin metoda PTC, pay-to-click si bine’nteles ca vreau sa-i scot de acolo. Nu stiu daca acesti bani sunt reali, daca chiar pot fi materializati in contul meu Raiffeisen cu card MasterCard. Am impresia ca Mastercard-ul meu merge online. Nu am nici macar cont PayPal! Am inteles ca este bine sa ai versiunea Premier si am incercat sa-mi fac Premier dar este imposibil, nu gasesc aceasta versiune. Ma rog, o sa-mi fac acolo un cont cu prima versiune, pentru folos personal sau asa ceva. Am intr-un cont de tip PTC peste $1000 si nu stiu cum sa-i scot. Chestia cu verificarea contului PayPal cu codul acela de 4 cifre ma “omoara”. Spune-mi te rog Dojo daca merita sa incerc sa scot banii aia sau este atat de complicat incat poate ca este mai bine sa-i las uitati acolo, mai ales ca nici n-am muncit prea mult pentru ei. Mi-ar prinde bine totusi sa-i am.Sigur, primul pas este sa-mi fac un cont PayPal… As dori sa-mi raspunzi cu toate ca esti, cred, dezarmata in fata unui “prost” ca mine. Eu pot sa continui sa fac banuti acolo, in conturile acelea, dar daca nu stiu sau nu pot sa-i scot, este ca si cand nu i-as avea. Multumesc si iarta-ma ca iti rapesc din timp. Cred ca trebuie macar sa incerc si sa-mi fac un cont PayPal…

  40. Eu am card la Raiffeisen si de curand este atasat la un cont paypal. Problema este urmatoarea: au trecut deja 3 zile si mie nu imi apar banii pe card. Ar trebui sa iau legatura cu banca (de cate ori am sunat din pacate am dat doare de domnisoare care unele nici nu auzisera de paypal, dar sa mai ofere si informatii)sau trebuie sa trimi mail la Paypal.

    Multumesc

    Din greseala am scris si mai sus

  41. Buna ziua!Am o nelamurire.As vrea sa-mi fac un cont PayPal, in principal pentru retragere.In PayPal as primi USD si contul bancii ar fi creat tot in USD, dar nu am vazut nici un card Visa Electron in USD, decat in RON.Eu nu as dori sa fie convertiti in moneda cardului atasat la PayPal, insa din cate observ nu as avea incotro.Vreau sa stiu : PayPal trimite in contul bancii USD si pot fi retrasi de la ghiseul bancii tot asa(pentru ca in ATM nu sunt dolari), sau vor fi convertiti automat in moneda cardului atasat la Paypal?

  42. Salut,
    Ma numesc Daniel si sunt nou in lumea pay pal-ului. Am o intrebare si poate ma lamuriti: am un cont in lei la Raifensen si un card Visa atasat lui. Am gasit pe un site ceva de cumparat in euro si care accepta plati pp. Cu cardul in lei pot face plata sa trebuie sa-mi fac un card in valuta?

    Va multumesc
    Daniel

  43. am si eu o intrebare , a retras cineva banii din contul pay pal intr.un card facut in romania ? au fost probleme de refuzarea tranzactiei ? sau totul a decurs ok? si care sunt bancile din Romania care le poti asocia si retrage banii din pay pal fara probleme?

    • Banca Transilvania, BRC, si multe altele merg. Personal am un card la BT care folosesc cu paypal fara probleme. Trebuie doar sa fie VISA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.